top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJeannette Kroeskop

Wat een bijzonder jaar!

Gamarjoba lieve mensen. Het is alweer een aantal maanden geleden dat ik iets van mij liet horen dus hoogste tijd voor een update!


Een jaar geleden, vertrok ik op 18 september naar Tbilisi, Georgië. Op weg naar het onbekende, naar opnieuw beginnen, naar laat je verrassen, ga ontdekken, avontuur, andere cultuur en gevarieerde natuur en ja eigenlijk geen idee wat mij te wachten stond maar het voelde helemaal goed om te gaan!


Wat is dat jaar snel voorbij gegaan en wat was het een bijzonder jaar! Nu ik er op terug kijk was het absoluut een jaar vol onvoorziene en onverwachte gebeurtenissen. Ik heb tijd nodig gehad om in dit nieuwe leven te wennen, een beetje mijn weg te vinden en dat lukt prima, stapje voor stapje!


Er zijn veel verschillen tussen Nederland en Georgië, bijvoorbeeld in omgangsvormen, gebruiken, taal en voeding. In de stad kan ik gelukkig met Engels prima terecht want mijn Georgisch is nog steeds onvoldoende. Dankjewel en goedendag en nog een paar veel gebruikte woorden lukt wel maar het plan is om deze winter opnieuw aan de studie te gaan!


Afgelopen jaar waren er heel veel indrukken van culturele rijkdom, van zichtbare armoede tegenover rijkdom, overweldigende natuur, leven in een grote stad, eten wat het seizoen te bieden heeft, nieuwe mensen ontmoeten etc. wat allemaal een plekje in mijn systeem mocht vinden. Er waren momenten dat het mij duizelde, dacht gaat dit wel lukken, wat doe ik hier of jemig ik snap er niets meer van 😉. Gelukkig nog vééééééél meer momenten van intens genieten, van overvloed, van stilte in de natuur, van samen eten, genieten en weten dat dit land voor mij een goede en fijne plek is om te leven.


Mis ik Nederland? Over het algemeen niet echt ook al is het mijn thuisland waar ik 64 jaar heb gewoond. In het begin was het bijvoorbeeld een frusterende zoektocht om spullen te vinden maar ondertussen weet ik ook hier waar ik wat kan kopen of hoe ik specifieke dingen online kan bestellen en via US of UK naar Georgië kan versturen. Georgian Post is niet echt betrouwbaar, wat met PostNL wordt verzonden komt niet altijd aan is mijn ervaring... Wat ik wel mis is het gemak, alles is immers goed geregeld in Nederland. Ik had een fijn en comfortabel appartement en een auto die mij overal bracht. Nu doe ik alles met openbaar vervoer. Dat is in de stad goed geregeld met bussen en metro maar tegelijk is het ook tijdrovend en meer sjouwen met de boodschappen. Als er in NL een stoeptegel los ligt bel je de gemeente en wordt het snel opgelost. Hier missen putdeksels, vallen er spontaan gaten in het asfalt, trottoirs met kuilen en gaten en dat wordt soms wel maar vaker niet opgelost. Er ligt ook hééééél veel hondenpoep of ergens springt een waterleiding waardoor de straat overstroomt. Het water wordt ook regelmatig afgesloten voor herstel werkzaamheden. Die kunnen soms 24uur of langer duren dus een aantal grote flessen water op voorraad is handig en de douche daarna een ware traktatie. En zo leer ik door ervaring waar ik rekening mee kan houden, heb ik een 6e zintuig ontwikkeld om kuilen en gaten te ontwijken en de keutel van een viervoeter.


Mis ik vrienden en familie? Jazeker en recent ben ik in Nederland geweest en heb de meeste dierbaren gezien, gesproken en ben ik met lieve overvloed overladen! Dat was heel fijn en ik ben zeer dankbaar voor zoveel mooie nieuwe herinneringen aan samen zwemmen, eten, praten, koken, lachen, zijn… Langzaamaan ontmoet ik hier ook steeds meer mensen, bouw ik mooie connecties op, herkennen winkeliers mij, voel ik mij thuis in deze wijk die voelt als een dorpje in de stad. Gelukkig is de wereld klein want met internet, social media en (beeld-)bellen blijven we met elkaar in contact.


Na een aantal maanden acclimatiseren kwam toch echt de kriebel van weer willen ‘werken’. Ik miste mijn praktijk, de massages, de mooie energie uitwisselingen. Hoe ik dat hier kon manifesteren was eerst nog onduidelijk maar waar een wil is... Een goede massagetafel vinden was een flinke zoektocht maar is gelukt. Ook de benodigde handdoeken en massage oliën heb ik gevonden. Toch duurde het nog even voor ik begon, tot deze maand! Ik ben begonnen met masseren bij de Yoga Villa en wat vind ik het fijn, heb het echt gemist! Het is ook fijn om collega’s te hebben, de massage ruimte is mooi en ruim in een prachtig pand met tuin waar ook zitjes zijn zodat je na een yogales of massage even kunnen chillen. Heel blij dat ik hier kan masseren, mensen mag helpen dieper te ontspannen zodat ze dichter bij zichzelf kunnen komen!

Natuurlijk ben ik ook nog steeds online bereikbaar voor een goed gesprek, een healing, een uitlijning van jouw energie systeem of een mooie combinatie van dit alles. Neem gewoon even contact op als je een specifieke vraag hebt, iets meer algemeen wil weten, op zoek bent naar verdieping van een bepaald onderwerp of kijk voor informatie op mijn website; www.jeannettekroeskop.nl.


Mocht je dit prachtige land ook willen ontdekken, de steden en/of de natuur met meren, watervallen, bergen en afgelegen gebieden met echte stilte of de cultuur en niet te vergeten het heerlijke eten? Dan kan ik niet anders zeggen als DOEN! Ik kan je wat linkjes sturen met veel informatie dus mocht je interesse hebben… laat het mij weten! Het lijkt mij heel fijn je hier te kunnen begroeten dus van harte welkom in Tbilisi en Georgië!!!


Heel veel liefs en nakhvamdis (tot ziens)

,

Jeannette

98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Update...!

Comentarios


bottom of page