top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJeannette Kroeskop

Gamarjoba (hallo) lieve mensen!

Bijgewerkt op: 6 mei 2022


Vandaag, 18 maart 2022, ben ik 6 maanden onderweg in een nieuw leven in Tbilisi, Georgië. Wat een reis!


Al lange tijd was ik in Nederland bezig om een andere invulling te vinden voor wonen en leven. Meer in de natuur, wat rustiger, kleiner. Ik verdiepte mij in de Tiny House leefstijl. Het spreekt mij aan, bewuster omgaan met spullen, energie, voedsel. In contact met de aarde en seizoenen. Omdat een plek voor een Tiny House niet voor het oprapen ligt overwoog ik om meer naar het oosten van Nederland te gaan en aan te sluiten bij initiatieven die daar zijn.


En toen zag ik een video van de natuur in Georgië… Ik had wel eens van het land en de stad Tbilisi gehoord maar dat was het dan ook wel. Meerdere video's volgden. Ik las wat meer over het land en de geschiedenis. De beelden van de prachtige pure, soms ruige natuur zette iets in werking in mijn systeem, de aantrekkingskracht was groot. Het hoofd zei NEE, belachelijk, waarom, kan niet, op jouw leeftijd enz.. Het hart stroomde over van vreugde, avontuur, passie en fluisterde heel krachtig JA!!!


Het gevoel dat ik alles zou opgeven en naar Georgië zou vertrekken werd duidelijk maar ja.... Wat volgde waren wel wat onrustige dagen en nachten met allerlei redenen waarom wel of waarom niet en hoe... En op een ochtend werd ik wakker met een simpel ‘Ja ik ga’. Het gevoel daarbij vulde mij met kracht, met zeker weten en rust. Het was onverwacht maar zo duidelijk dat ik het gevoel had dat het geen keuze was maar een logische stap. Ik heb in korte tijd al mijn spullen verkocht / weg gegeven, huurhuis opgezegd, ticket geboekt en met 2 koffers en een kleine rugzak vertrokken.


Ik ben dus inderdaad meer naar het oosten verhuisd maar wel veel verder dan aanvankelijk gedacht.


Logisch en makkelijk was het natuurlijk niet. Het loslaten van familie en vrienden, van huis en haard, van alles wat bekend is/was is ingrijpend, emotioneel, onzeker, en brengt diepe patronen, gewoonten en overtuigingen naar boven. Ik heb de tijd genomen om dit alles helder te krijgen, een nieuwe balans te vinden, om mijn weg te vinden in dit land, in de cultuur, gewoonten etc.. Gelukkig kan ik hier in de stad prima uit de voeten met de Engelse taal. De Georgische taal is nog een grote uitdaging, ik werk er wel aan maar het is een ander alfabet en klanken waar mijn tong niet altijd raad mee weet 😉.


Recent ben ik verhuisd naar een ander appartement in een oude wijk, in een oud gebouw, hoge plafonds, veel sfeer. Het huis omarmt mij, een prachtige boom voor de ramen geeft rust. Oud glas van de ramen reflecteren kunstzinnig op het plafond als de zon schijnt. Hier kan ik ademen, hier voel ik mij thuis en kan ik dieper in mijn nieuwe uitdagingen en mijzelf duiken, verbinden met de aarde, genieten, nieuwe connecties aangaan, ontdekken en leven.


Wat ik tot nu van het land zelf heb gezien is adembenemend mooi. Klimmen en klauteren in de bergen, zuivere lucht, ultieme stilte, dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan en waar mensen in armoede leven van wat ze verbouwen. Waar varkens, koeien en kippen vrij rondlopen op de onverharde zand(modder)wegen. Een winkel in een zeecontainer… Ook in de steden is het contrast groot, denk aan een supermodern banksysteem, hippe architectuur, luxe restaurants, de nieuwste gadgets zijn verkrijgbaar enz.. Daar tegenover zichtbaar verval van soms prachtige gebouwen, slecht onderhouden wegen met gaten en kuilen, kleine winkeltjes in kelders van ondernemers die proberen het hoofd boven water te houden.


De mensen zijn vriendelijk, het Georgische eten is goddelijk (behalve het vlees heb ik gehoord), de wijnen niet te versmaden, de natuur adembenemend (vooral berg opwaarts 😊) en is in Tbilisi overal dichtbij, de stad is omgeven door bergen. Het openbaar vervoer is goed en zeer regelmatig met bussen en metro. Taxi’s zijn er volop en goedkoop in vergelijking met Nederland.


Geen nadelen? Zeker wel! Sommige dingen zijn gewoon niet leverbaar of de verzendkosten en invoerrechten zijn extreem hoog als je iets vanuit het buitenland besteld. Er zijn geen brievenbussen dus als je post krijgt ga je dat ophalen bij het postkantoor waar je soms wel een uur in de rij staat. Sommige dingen mis ik, denk aan een heerlijke homp oude kaas, of de vanzelfsprekendheid dat je iets kunt kopen bij de de supermarkt of winkels gewoon omdat je weet wat het assortiment is. Het meeste is ook hier wel verkrijgbaar maar je weet vaak niet wáár je het kunt kopen en/of je moet naar meerdere winkels om je spullen bij elkaar te sprokkelen. Het is oppassen geblazen bij het oversteken van de straat, ook als het licht op groen staat. Glimlachen naar mensen wordt niet altijd goed begrepen want, zo is mij verteld, dat kan een verkeerd signaal afgeven, vooral als vrouw. En inderdaad toen ik heel happy glimlachend in de bus zat en een man vriendelijk aankeek werd ik uitgenodigd om ook uit te stappen voor de ‘koffie’. Hahahaha.


Toch voel ik mij op mijn plek hier, blij dat ik de stap heb gemaakt ook al is het niet altijd makkelijk maar op dit moment zijn de voordelen en dit land zelf voor mij absoluut een reden om hier langer te blijven, te ontdekken, te genieten en te leven!


Wat ik ook mis is mijn praktijk, de massages, al die mooie mensen en oprechte contacten. Een massagetafel vinden was echter nog niet zo makkelijk. Of het kon niet worden geleverd, of de verzendkosten waren hoger dan de prijs van de tafel. Afgelopen maandag is het gelukt, ik ben nu de gelukkige eigenaar van een prachtige comfortabele tafel, joepie! Ik heb mijn bedrijf in Georgië geregistreerd onder de naam EnergyWise en mijn website www.jeannettekroeskop.nl blijft voorlopig gewoon in de lucht.


Masseren op afstand is lastig 😉 maar mochten jullie met mij willen sparren, je energie uitlijnen voor een betere balans, dieper in eigen stilte zakken samen met mij dan kan dat ook online en wordt vaak als heel krachtig ervaren! Heb je specifieke vragen, wil je een afspraak wil maken of iets met mij delen? Dat stel ik enorm op prijs en ik ben bereikbaar via vele kanalen op mijn Nederlandse telefoonnummer 0650476656 (o.a. telegram, signal, whatsapp). Ook via facebook en natuurlijk email; info@jeannettekroeskop.nl.


Overwegen jullie een reis naar Georgië, dit prachtige land, kom dan ook naar Tbilisi (4,5 uur vliegen) dan ben je natuurlijk van harte welkom en wellicht kan ik tips geven om de vakantie in Georgië tot een waar feest te maken!


Ik wil voor niemand overvolle mailboxen creëren en zal af en toe een bericht sturen van mijn reilen en zeilen. Wil je geen berichten meer ontvangen van mij laat het even weten, dan haal ik je van de mailinglijst. No hard feelings en ik hoor graag van jullie!


Heel veel liefs,

Jeannette

268 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page