top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJeannette Kroeskop

Voorjaar in Tbilisi!

Is het echt al anderhalf jaar?! Jazeker want op 18 september 2021 stapte ik op het vliegtuig van Amsterdam naar Tbilisi. Op weg naar een nieuwe, rete-spannende, fase in mijn leven! Op weg naar.. ja naar eigenlijk geen idee, naar onbekend, naar avontuur… en lieve mensen wat is er veel gebeurd, wat heb ik veel mogen ervaren, voelen en zien in deze periode.


Natuurlijk is opnieuw beginnen in een ander land met een andere cultuur, taal, gebruiken, voedsel, rijstijl, geschiedenis, normen, waardes en nog veel meer niet iets wat je een makkie noemt. Alles is anders en nieuw, geen enkel houvast aan iets bekends en alles is één grote ontdekkingsreis en zoektocht in het grote onbekende in dit prachtige land.


De ideeën waar ik mee vertrok zijn ondertussen allemaal in de prullenmand beland en nieuwe ideeën zijn ontstaan. Ik woon in Tbilisi waar ik mij, langzaam aan, het stadsleven eigen maak en mijn weg vind. Het eerste jaar vloog om want als alles nieuw is lijkt de tijd ook sneller te gaan (of zijn de dagen gewoon korter 😉). Ik heb Tbilisi, letterlijk en figuurlijk, stap voor stap leren kennen en ontdek al wandelend nog steeds nieuwe wijken/straten, prachtige muurschilderingen, parken, de omringende bergen en de vele culturele mogelijkheden. Er is een enorme variatie aan bezigheden van o.a. bijzondere musea ‘s, een prachtig oud operagebouw (en Macbeth gezien), een mini filmhuis met luie stoelen en popcorn, leuke koffietentjes, een bio winkeltje, schilder-, kook-, en pottenbak cursussen en nog veel meer.


Natuurlijk heb ik ook andere steden, dorpen en regio’s bezocht, mooie wandeltochten gemaakt in de bergen, de cultuur iets beter leren begrijpen. De taal uhm… ja… die probeer ik nog steeds te leren, over uitdagingen gesproken..! Ik heb mooie mensen ontmoet maar andere mooie mensen gemist omdat ze niet meer ‘om de hoek’ wonen.


Want ja, alles nieuw en veel ontdekken is leuk... maar heeft ook een andere kant. Er waren zeker momenten van twijfel, van alleen voelen, van teveel of juist te weinig, van moedeloos, van verdriet, van missen. Er waren ook momenten van kijk hoe prachtig en de kracht van de natuur ervaren, de bergen, het water in de rivieren en bergbeken, de diversiteit van landschappen. Geraakt zijn door de intrigerende dualiteit in dit land, de muzikaliteit die in de genen van de Georgiërs zit en het prachtige polyfonische zingen bijvoorbeeld. Momenten van stil geluk, het genieten van kleine dingen, van gewoon even zijn. Er is zoveel inspirerend moois en ik ben zo dankbaar voor de overvloed van het leven.


En na een aantal maanden hier ‘niets doen’ miste ik het contact met al die mooie en bijzondere mensen in ‘mijn’ praktijk. Een half jaar geleden opende de Yoga Villa hier haar deuren en daar ben ik weer gaan masseren, met name ontspannende massages en energie uitlijning van je hele systeem. In April en Mei ga ik een aantal workshops geven op verschillende locaties. Het is fijn en boeiend om collega’s te hebben, uit te wisselen, te sparren, te leren en te delen met en van verschillende nationaliteiten. Maar bovenal is het fijn dat ik dát mag doen waar mijn hart blij van wordt en ook heel belangrijk.. waar cliënten blij en ontspannen van worden!!


Recent heb ik een inspirerende online workshop gevolgd die mijn creatieve energie weer lekker geactiveerd heeft. Voor het beeldhouwen wat ik in NL deed is hier geen plek maar... ik ben wel heerlijk aan het spelen met acrylverf op papier! Geeft mij veel plezier en ik heb een klein hoekje gecreëerd in de kamer zodat alles kan blijven staan. Zo kan ik elke dag kijken/observeren/voelen wat er op dat papier mag ontstaan en, al is het maar 5 minuten, iets kan aanpassen of toevoegen. Het hoeft niets te worden, nergens op te lijken, gewoon iets laten ontstaan en genieten van het proces. Het geeft ook ruimte aan andere nieuwe impulsen en ideeën (zoals het schrijven van de workshops bijvoorbeeld).


En ja, na een lange, donkere, koude winter is het voorjaar eindelijk gearriveerd!!! De temperatuur gaat omhoog, de winterjas-das-muts-handschoenen mogen weer in de kast. De eerste bloemen staan boven de grond en gisteren heb ik de eerste boom met zoet geurende bloesem gespot met een hele familie bijen die de bloemen bezochten! Ik hou van ieder seizoen maar in de lente barst de natuur zo heerlijk uit zijn voegen, na elke lentedag zie je meer groen, meer kleur en meer glimlachjes op de gezichten van mensen. Daar wordt toch iedereen blij van, voorjaar...!


Ik wens jullie allemaal heel veel blije glimlachjes, de warmte en het licht van de zon, die krachtige voorjaars energie om op te laden voor nieuwe ontdekkingen, warme vriendschappen, liefde, vrijheid en mocht je een keer willen sparren dan is online altijd mogelijk.


Liefs, Jeannette


89 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


betty_van_soest
Mar 19, 2023

Wat fijn om te lezen lieve Jeannette, het masseren en de creativiteit in jou komt overal ter wereld tot bloei! Geniet van de lente!

Like
bottom of page