top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJeannette Kroeskop

Spirituele adviezen

Herken je dat? De goedbedoelde adviezen? Van dit is goed voor jou en dat moet je niet meer doen want in het boek van xyz staat… Of het advies dat het goed voor je zou zijn als je stopt met vlees eten of juist veel meer vlees zou moeten eten. Of dat je de ramen alleen moet lappen bij volle maan of juist bij de nieuwe maan. Of dat je naar die of die guru moet luisteren omdat die zo fantastisch is. Of…


Je kent de tips vast wel en ze brengen je misschien ook nog wel eens aan het twijfelen.Dat is mij in ieder geval wel overkomen, dat twijfelen, want die ander heeft immers veel kennis dus die zal het wel weten… toch?

Uhmmm… nou de zoektocht die daaruit ontstond heeft mij wel veel geld gekost in de loop der jaren en niet gebracht wat ik hoopte omdat ik het buiten mijzelf zocht. Het heeft mij een breed inzicht gegeven in de commerciële wereld van de ‘spirituele’ zoekers en aanbieders.


‘Spiritualiteit’ is niet slecht, het is wat we zijn.

Steeds meer mensen gaan bewuster leven, bewuster eten, bewuster bewegen, bewuster voor eigen gezondheid zorgen. Ze worden zich bewuster van het feit dat ze meer zijn dan alleen een fysiek lichaam, dat er naast het lichaam ook een energie systeem is, dat er bewustzijn is. En dat juich ik toe want we zijn ook echt zoveel meer dan we denken!


Er is veel nuttige en zinvolle informatie voor persoonlijke groei maar er zijn ook zaken die vooral financieel interessant zijn voor wiens portemonnee wordt gevuld. Hoe maak je dan het onderscheid tussen wat wel of juist niet bij jou past in dit moment, hoe kun je het kaf van het koren scheiden in die ‘spiriwiri-wereld’?


Als het vooral dwingend is in de trant van dit is goed, dat is niet goed, dit is beter dan dat, ach lieverd met alle respect maar zo werkt het niet, je kunt beter zus of zo doen want ik heb gelezen dat... Of je zou dit of dat eens kunnen proberen want die of die guru zegt enz.., dan raad ik je aan om even rustig te gaan zitten. Haal even diep adem, sluit je ogen, breng je aandacht uit je hoofd naar je hart en je buik en VOEL… Laat de tips/verhalen aan je geestesoog voorbijkomen, laat je onzekerheid voorbijkomen, voel wat het met je doet. Voelt het goed? Doe het dan en ontdek.


Voelt het niet goed voor jou? Niet doen en ook niet gaan twijfelen.

Eigenlijk is de tip om altijd dat te doen wat echt goed voelt voor jou ook al is dat niet altijd makkelijk of logisch. Volg dat waar je blij van wordt, waarvan je ‘weet’ dat het klopt. Doe wat jou energie geeft en een glimlach op je gezicht tovert. Dit zuivere gevoel, die eerste impuls, wordt altijd gevolgd door gedachten die het willen ontkrachten in de zin van ja maar… Gewoon niet naar luisteren, focus op de eerste impuls die er was voordat het denken er was, volg wat resoneert.


Laat je niet meeslepen door de zoektocht van andere personen. Luister evt. naar ze en voel of het ook voor jou is. Volg altijd je eigen innerlijke kompas. Luister naar die zachte stem van binnen, die wijst jou immers altijd jouw richting en die kan via een onlogische alternatieve route gaan. Niks mis mee zolang jij kiest wat je wel of niet wilt doen/volgen, vanuit jouw gevoel.


Je Zelf volgen is volgens mij spiritualiteit, je laten leiden door je eigen innerlijke goddelijke vonk, jouw tomtom, jouw Zelf, jouw kracht, essentie, blauwdruk of hoe je het wilt noemen. Want als je dat oprecht doet dan hou je van je Zelf, is er compassie voor je medemens, is er begrip dat anderen anders doen, is er geen oordeel. Als je volgt wat jouw Zelf fluistert dan kom je ook bij je Zelf terecht. Dan is er geen zoeken meer. Dan is er geen invulling nodig van buitenaf. Alles wat je zoekt en nodig hebt zit immers in jou, zit altijd al in jou. Zoek niet buiten jezelf maar vind het in je Zelf! Jij bent al compleet!


Durf jij die eigen koers naar binnen te volgen ook al is die soms niet uit te leggen aan anderen?

Hoe is het voor jou? Neem jij tijd om bij je Zelf te rade te gaan, te voelen, te ontdekken en groeien vanuit eigen inzichten? Welk ‘tool’ om de focus naar binnen te richten werkt voor jou, is dat meditatie of in de natuur zijn of koken of ..? En waar loop jij tegenaan, wat is een struikelblok voor jou?


Wil je dat delen zodat ik en ieder die dit leest ook door jou geïnspireerd mag worden? Want ook jouw inzichten zijn heel waardevol! Ik kijk uit naar jouw reactie. Dankjewel!!!

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page